Het gemeentebestuur van Mol organiseert in samenwerking met IOK een samenaankoop voor de bestrijding van processierupsen op privédomein.

Geïnteresseerde inwoners voor de preventieve behandeling kunnen vanaf 23 januari vrijblijvend inschrijven via www.iok.be/processierupsen of bij de milieudienst in ’t Getouw.
 
De eikenprocessierups veroorzaakt hinderlijk huidirritatie door de brandharen van de rupsen. Voor het bestrijden van de processierupsen op privédomein is de eigenaar of gebruiker zelf verantwoordelijk. Om je hierbij te helpen organiseren we deze samenaankoop.
 
Voordelen
·         Bestrijding gebeurt op een professionele manier
·         Je hoeft zelf niet op zoek te gaan naar een aannemer
·         De kostprijs ligt lager.
 
Preventieve bestrijding of behandeling
Had je de voorbije jaren al last van eikenprocessierupsen in je tuin? Dan is het verstandig om dit jaar de eikenbomen in je tuin preventief te laten behandelen. Deze preventieve behandeling houdt in dat de bomen met een parasiet (Bacillus thuringiensis) van de schadelijke rups worden behandeld. Succes van de behandeling is niet altijd gegarandeerd en de periode van de behandeling is zeer beperkt (enkele weken, afhankelijk van de weersomstandigheden vanaf eind april tot begin mei).
 
Geïnteresseerd in preventieve behandeling?
Vanaf 23 januari tot uiterlijk 15 maart 2013 kan je vrijblijvend inschrijven voor de samenaankoop van preventieve behandeling of bestrijding van eikenprocessierupsen op privédomein:
·         Via de website van IOK: www.iok.be/processierupsen
·         Via de gemeentelijk milieudienst in ’t Getouw (voor inwoners zonder internetaansluiting)
 
Dinsdag 2 april wordt bekendgemaakt welke aannemer de beste offerte instuurde. Die aannemer ontvangt de contactadressen van de ingeschreven particulieren en contacteert hen. Je mag ook zelf contact opnemen met de aannemer.
 
Curatieve bestrijding
De curatieve bestrijding is pas nuttig als er al irriterende brandharen aanwezig zijn. Heb je in je tuin last van eikenprocessierupsen of hun schadelijke nesten? Dan kan je overwegen de rupsen en nesten door een curatieve bestrijding te laten verwijderen. Deze bestrijding houdt in dat de rupsen en nesten, al naargelang de techniek van de aannemer worden verbrand, opgezogen of manueel weggehaald.
 
De verschillende firma’s worden in het voorjaar 2013 gevraagd om een prijsofferte in te dienen. Zodra deze namen en prijzen gekend zijn, maken we deze bekend via www.gemeentemol.be of www.iok.be. Ook bij de milieudienst kan je vanaf 2 april deze gegevens opvragen.
 
Inschrijven niet nodig voor curatieve behandeling
Geïnteresseerde inwoners voor de curatieve behandeling van rupsen op hun eigendom nemen rechtstreeks contact op met de aannemer uit het aanbod. Ook de facturatie gebeurt daarna rechtstreeks door de aannemer aan de klant, zonder tussenkomst van het gemeentebestuur of IOK.
 
Eikenprocessievlinder of processierups?
Op http://www.provant.be/leefomgeving/natuur_en_landschap/eikenprocessierupsen/ vind je meer info over deze beestjes. Zo weet je zeker of de rupsen in je tuin wel eikenprocessierupsen zijn.